Geschiedenis Never Despair

Direct na de oorlogsjaren van 1940-1945 was de behoefte om aan sport te gaan doen erg groot. Toen is de RKTTV Never Despair ontstaan. Een aantal jongens in de leeftijd van 15 tot 27 jaar hield toen in het patronaat van de Sint Cathrien aan het Kruisbroedershof de oprichtingsvergadering. Dit was ook het eerste speeladres.

Tafeltennisvereniging Never Despair is in september 1947 opgericht. Na een periode in het parochiehuis nabij de St. Cathrien, de kerk aan het Kruisbroedershof te ‘s-Hertogenbosch, verhuisde de vereniging naar de wijk de Kruiskamp. Liefst 22 jaar tot 1969 was dit patronaat de thuisbasis voor Never Despair. Alleen voor competitiewedstrijden van de landelijk spelende teams werd in die periode enkele jaren uitgeweken naar de tegenover de kerk gelegen locatie van de verkenners en naar de gymnastiekzaal in de Keizersstraat.

In 1960 kreeg de tot dan toe niet hoger dan in de tweede klasse spelende vereniging een belangrijke sportieve impuls. De broers Toon, Henk en Frans Willems -afkomstig uit Elshout- meldden zich aan als lid aan en brachten tevens een in de landelijke overgangsklasse spelend team mee. Het jaar daarop -in 1961- promoveerde Never Despair met de Willems broers meteen door naar de op een na hoogste klasse in het landelijke tafeltennis, de hoofdklasse.

De Kruiskamp
Eind jaren zestig zag de vereniging zich genoodzaakt om uit de binnenstad weg te trekken omdat de toeloop van vooral jeugdleden ernstig stagneerde. Men vertrok naar de nieuwbouwwijk de Kruiskamp. In 1969 werd in die wijk het gymnastieklokaal aan de Ryzertlaan het speellokaal. Tot oktober 1982 is de vereniging daar blijven spelen. De aanwas in de Kruiskamp was redelijk te noemen maar het verloop was eveneens aan de hoge kant. De wens naar een eigen home voor de vereniging met de daarbij horende kantine was daarom steeds duidelijker te horen.

Na een zoektocht van om de nabij tien jaren leek deze wens in vervulling te gaan. Never Despair zou een eigen locatie krijgen onder de tribunes van de sporthal Maaspoort. Het feit dat de toenmalige exploitant van de sporthal zich ook het consumptieve gedeelte wilde toe-eigenen deed Never Despair op het allerlaatste moment afhaken.
Uitstel bleek in dit geval echter geen afstel. In samenwerking met de gemeente ‘s-Hertogenbosch en met financiele steun van de provincie Brabant en de Nederlandse Sport Federatie werd daar het regionaal tafeltenniscentrum gerealiseerd. Op 12 november 1982 werd het Regionaal tafeltenniscentrum aan de Eerste Rompert geopend.

Eredivisie
In no time verdubbelde tot het ledental tot meer dan 175 leden. Met de in gebruiksname van het prachtige tafeltenniscentrum aan de Eerste Rompert was er niet alleen een toename van het ledental, ook het speltechnisch niveau steeg langzaam maar gestaag. In het seizoen 95-96 werd door het trio Gert-Jan van den Braak, Jeroen van de Wiel en Erwin Andriessen voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging een competitie in de eredivisie gespeeld. Na degradatie kwam hetzelfde trio, aangevuld met Marcel ter Braak in september weer terug in ‘s lands hoogste competitieklasse. In september 1996 speelde Never Despair zelfs Europa-cup waarin het door het Weense Polizei s.v. Wien, in een thuiswedstrijd in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Ook de jeugdploegen zowel jongens als meisjes presteerden in die periode erg goed.

In september 1997 werd het 50-jarig bestaan van de vereniging op grootse wijze gevierd. Inmiddels is onze vereniging ook de grens van 60 jaar ruimschoots gepasseerd, wat tevens werd gevierd met een gepast jubileum.

Een nieuw hoogtepunt werd aan de geschiedenis van Never Despair toegevoegd, doordat Meisjes 1 het kampioenschap van Nederland in mei 2009 behaalde, met de speelsters Mieke van den Bergh, Nina Veeken en Elke Janssen.

Never Despair kende  van 1982 tot 2014 een goede tijd aan de eerste Rompert. Met financiële steun van de provincie en in goede samenwerking met de gemeente ‘s-Hertogenbosch werd ons ‘Regionaal Tafeltenniscentrum’ gebouwd.
In 2014 moest deze fraaie accommodatie echter plaats maken voor nieuwbouw van kindercampus Noord. Onze club werd voor vier jaren “verbannen” naar de gymzaal van de Gabrielschool aan de Klokkenlaan om in 2017 weer terug te keren op de oude stek aan de Eerste Rompert. In het grote nieuwbouwproject van Kindercampus Noord kreeg Never Despair een mooie zaal op verdieping. De oudste Bossche zaalsportvereniging, lijkt daar zijn draai te hebben gevonden gezien het oplopen van het ledental tot boven de 140. Zeer loyale leden, zoals blijkt uit het geringe verloop tijdens de toch wel ingrijpende coronaperiode.

In 2022 was het tijd voor de viering van het 75-jarig bestaan. Driekwart eeuw spelplezier! En dit fundament van 75 jaar biedt een stevige basis om met nieuw elan de toekomst in te gaan.